Jeg blir veldig trist.

27 sep

Det er mye som gjør meg trist, spesielt angående saker og ting som står i media om dagen.

De fleste har vel fått med seg Kari Jaquesson sitt angrep på Jørgen Foss, talsmann for landsforeningen for overvektige?

Jaquesson har jeg aldri hatt noe særlig til overs for. Ikke fordi at det hun mener er feil, men fordi at jeg synes hun er svært respektløs i sin måte å legge frem ting på. For meg virker det ikke som at hun vil hjelpe. Det ser mer ut som at hun bare vil skrike ut meningen sin og leve godt på heiaropene, rosen og støtten hun får av folk landet rundt. Støttespillerene strømmer jo på, etter at hun har vært ute og slurva med sleiva. Alle er de eksperter på overvekt, «ENDELIG tør noen si det alle tenker høyt». Kari vil at alle vi FEITE LATSEKKER skal lette på ræva, kjøpe seg en utgave av Video vitamin, sammen med et par rosa leggvarmere og hoppe og sprette på stuegulvet. Sånn fikser vi alle år og liv med overvekt på 1-2-3.

Foss sine ytringer har jeg heller aldri hatt helt sansen for. Han ser ut til å fraskrive seg det meste av ansvar for sin overvekt og det synes jeg er trist og feil.

Men det som gjør meg mest trist, og egentlig litt deprimert, er faktisk kommentarer og meninger som kommer frem i kommentarfelt og lignende, i kjølvannet av slike utspill. Meninger som tydeligvis type 80% av befolkningen går rundt med.

Feite er dumme. Feite vet ikke hva sunn mat er. Feite sitter bare på ræva. Feite er late. Det er jo bare til å lette på ræva! Det er jo bare til å lære seg hva sunn mat er! Det er jo bare til ditt, det er jo bare til datt. Ta ansvar! Slutt å skylde på andre! Det er lett å gå ned i vekt. Spis mindre, tren mer.

Det er ikke bare Kari som oppfordrer til kamp. Også Fitnessbloggen legger ut statuser og artikler på Facebook om overvekt og spør «HVA MENER DU». Og akkurat som de blir oppfordret til, spyr treningsfriskusene gladelig ut meningene og ekspertisen sin om hvordan vi feite folk skal fikse problemet. Ta ansvar, tjukkaser! Lett på ræva og spis mindre.

Jeg får lyst til å slå meg selv hardt i huet med en stein og slippe å gå rundt som en del av menneskeheten, for å være helt ærlig. Er det virkelig det folk tenker når de ser meg? At jeg er dum? At jeg er lat? At jeg er uten evne til å ta ansvar for min vekt? At jeg fraskriver meg ansvar? At jeg rett og slett har litt tungt for å ta til meg allmenn viten? At jeg er en dårlig mor og et dårlig forbilde for den lille jenta mi, fordi at jeg er tjukk?

Ja, det er mye jeg undrer meg over, når det stormer i media på denne måten.

Jeg stiller meg et par spørsmål.

Ta dette med at alle vi tjukkaser er dumme og ikke vet forskjellen på sunn og usunn mat.. Jeg har klart å gå ned 27 kilo. To ganger faktisk. Var dette da bare i en periode jeg hadde et snev av intelligens? Nå klarer jeg ikke gå ned. Har jeg da mistet hjerneceller? 27 år er vel litt tidlig for sånn generell kognitiv svikt? Hvis jeg er så dum at jeg ikke skjønner at f.eks kyllingfilet er sunt, mens potetgull ikke er så lurt å bruke som hovednæringsmiddel, hvordan klarer jeg meg da egentlig i hverdagen?

Hvis det bare er til ditt og bare er til datt, hvorfor gjør jeg det ikke da? Jeg har jo klart det to ganger før, hvorfor klarer jeg ikke nå? Er det den kognitive svikten? Slo jeg meg kanskje veldig hardt i hodet, når jeg tryna på sykkel for et år siden?

Alle tjukkaser sitter på ræva. Jeg trener 2-3 dager i uka og har to ganske aktive jobber.. Ikke spiser jeg nevneverdig mye potetgull eller nøkkelhullsmerket Grandiosa heller.. Altså kan jeg ikke være tjukk?

Tjukke jenter bør ikke få barn, for de vet jo ikke hva sunn mat er, sitter på ræva døgnet rundt, er dårlige forbilder –> altså dømmer de barna til et liv i samme elendighet. Hvorfor er både min datter og min kjæreste slanke da? Det må være en slags magisk greie som bare skjer? Det ironiske der er jo at min tynne kjæreste eter som en dass, mens jeg prøver å sørge for et sunt kosthold i husholdningen. Men forskjellen på dem og meg er at de ikke trykker inn mat, når ingen ser. Ja, det er dritt jeg trykker inn. Det er sukker. Fordi at det stilner min innvendige uro.

Ærlig talt og vet du hva? Min jente er HELDIG som har meg som mor. Og vet du hvorfor? Ikke fordi at jeg sørger for at hun er aktiv, normalvektig og får i seg tranfiskene sine. Men fordi at jeg lærer henne alt jeg kan om forståelse, godhet og RESPEKT for alle andre mennesker. Noe mange hobbyeksperter på fedme og tjukkaser trenger mer enn et lite kurs i. Jeg er ikke bekymret over om hun eventuelt kommer til å veie 10 kilo for mye om noen år.. Det som bekymrer meg er at hun skal bli en mobber, at hun skal legge seg mer i andre sine saker enn hun passer på seg selv, at hun skal bli en bedreviter som spyr ut meninger og forordninger til alle og en hver. DET hadde vært tristere enn et par ekstra kilo på rumpa, synes nå jeg.

Altså, jeg ser greia med at mange overvektige ikke tar ansvar for sin overvekt. Jeg tar det fulle og hele ansvaret. Det er det JEG spiser som holder meg tjukk. Det er at JEG ikke takler stress og tyr til mat, som gjør at jeg er overvektig. Jeg har 100% ansvar for at jeg er tjukk, det har jeg alltid forholdt meg til. Men som dere ser.. Å se ansvaret betyr ikke at man VIPS blir tynn på magisk vis. Jeg ser at mange overvektige skylder på alt annet. Det er insulinresistens, det er dårlige råd fra myndighetene, det er stoffskifte, det er staten, det er heksekunst, det er manglende forbrenning og gud vet hva.. Mye er sikkert sant, men litt ansvar må man kunne ta selv. Og noe ansvar MÅ man ta selv, om man skal klare å få løst problemet en gang.. Man blir ALDRI slank om man skylder på alt og alle andre. Det finnes ingen magisk pille for det.

Men det får være opp til andre å holde styr på sine egne unnskyldninger og grunner til det de gjør med sine liv og kropper. Jeg har mer enn nok med mine problemer, selvom jeg så klart kan bli frustrert over folk som ikke ser ut til å ville se sin egen rolle i det at de faktisk ble overvektig en gang.

Men hvem er det som har ansvar for at folk er fordomsfulle, stygge i kjeften og kan og vet løsningen på alt, uten å engang ha vært i situasjonen selv, da?

Det er et ganske mer eksistensielt spørsmål enn alt dette andre tullet folk nå mener og synser om på forum og nettsider landet over, synes jeg..

PS: jeg er veldig glad i Fedon Lindberg jeg.. Hans meninger er verdt å sjekke ut, tycker jäg.

13 kommentar to “Jeg blir veldig trist.”

 1. Lotte september 27, 2012 kl. 19:36 #

  En liten oppmuntring! http://flintland.blogspot.mx/2012/05/hey-fat-girl.html

 2. Amanda september 27, 2012 kl. 21:00 #

  Jeg synes dette var skikkelig bra skrevet! Jeg holder det kort og vil bare si: Enig!

 3. Anna september 27, 2012 kl. 21:49 #

  ELSKER dette innlegget!! ❤
  Du er ikke dum, du er fantastisk reflektert og greier å formulere deg på en nydelig måte som vitner om fingerspitzgefûle (skrives det sånn mon tro?) de fleste bare kan misunne deg. Du har satt ord på og oppsummert alt jeg har tenkt på mtp denne fedmedebatten, og jeg takker deg! 😀 Ha en nydelig kveld videre 🙂

 4. Sara september 28, 2012 kl. 08:04 #

  Flott skrevet! Jeg tenker litt det samme selv, og har blogget om debatten mellom Foss og Jaquesson jeg også. Og jaggu fikk jeg svar i kommentarfeltet av selveste Jaquesson, haha!

  • Fra tjukk til smukk oktober 1, 2012 kl. 14:36 #

   Herlighet, så det.. Hun holder ihvertfall på sitt, det skal hun ha for.:p

 5. jannike september 28, 2012 kl. 19:44 #

  er heilt enig med deg!!! Min PT hadde akkurat desse holdningane til overvektige, derfor har eg no bytta PT! å ha slike holdningar, spesielt som trenar til overvektige er det samme som at eg som sjukepleiar skulle ha stygge holdningar til sjuke menneske!
  Som eg sa til han: om han ikkje klare å leggje til sides dissa holdningane kjem han til å slite til slutt! AT det går an!!! *klikk*

  uansett: ha ei riktig god helg 🙂

  • Fra tjukk til smukk oktober 1, 2012 kl. 14:37 #

   Herlighet, det funker ikke. Man må kunne kjøre en fin balansegang av å presse og å vise respekt.. Jeg skjønner godt at du byttet. Hadde ikke jeg giddet å høre på, ihvertfall.

 6. Eldbjørg Andrine september 29, 2012 kl. 11:09 #

  Dette inlegget ditt applauderer jeg!!!!!!!!!!!!!!
  Du treffer spikeren på hodet og ve så det.

  Det er faktisk slik at man blir sett p som dummere, når man er tjukk.
  Man er litt «kort» på en måte som vi sier her.

  Jeg opplever en het annen behanding nå, enn for 2 år siden, både i kles butikkene, av foreldrene i barnehagen hvor jeg jobber, og i matbutikken.

  Feks, kjøpte jeg en sjokolade som tjukk, da hevet kassadamene ofte øyenbryn og sukket med dårlig sjult oppgitthet «jaja, hun der burde ialefal ikke spise sjokolade»……

  Nei det er ingen lett match å bli kvitt overvekten.
  Det er kjempevanskelig, både å bli kvitt den, og å holde den av.

  Jeg vet, jeg slanket meg i 20 år, før jeg innså at jeg ikke greide det, og lot meg gbp opperere.

  Det er ikke «bare å»……..

  Hadde det vert det, hadde vel ingen vert tjukke.

  Det er sammensatte årsaker til at mennesker veier mer enn de burde.
  Som regel er det vel en kombinasjon av fysiske og psykiske, og biokjemiske, og medisinske ting som bidrar til å vanskeliggøre det å opprettholde en vekt innenfor det vi kaller normalnivå.

  Men ingen av oss tjukkasser er dumme.
  -Og det er vondt å bi dømt ut fra talet på vekta, og cm runt magen.

  • Fra tjukk til smukk oktober 1, 2012 kl. 14:40 #

   Nei, vi er ikke dumme.. Og det er helt sant som du sier. Hadde det vært «bare til å», så hadde det ikke vært overvektige mennesker på hvert gatehjørne. Men man må ikke drukne seg i unnskyldninger heller. Det finnes alltid en vei, og det var fint at du fant din!:) Det frister å gå for operasjon innimellom, men jeg tør ikke det.:P

 7. Tina Avantis Johnsen november 1, 2012 kl. 13:29 #

  Et lite faglig innspill:
  http://bramat.no/forsiden/ekspertblogg/771-smalest-tilbud-for-de-bredeste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: